Vatrogasna vježba u sklopu projekta ProteCHt2save

Vatrogasna vježba u sklopu projekta ProteCHt2save

Vatrogasna vježba u sklopu projekta ProteCHt2save

Grad Kaštela u 2019. godini  provodi projekt Europske unije ProteCHt2save na temu spriječavanja štete na kulturnim dobrima i objektima nastalim morskim plavljenjem, bujičinim vodama i požarom.

S obzirom na bogastvo povijesnih i kulturnih dobara, kojim Republika Hrvatska obiluje, jedna je od  najidealnijih kandidat za provođenje ovakvih projekata sve sa ciljem uvježbavanja vatrogasaca, ali i spriječavanja štete na kulturnim dobrima.

Uvježbavanje i unapređenje vatrogasnog sektora te očuvanje i zaštita kulturnog dobra, a sve to novcima iz europskog fonda, prilika je koja se ne propušta.

U suradnji s Gradom Kaštela i gospođom Marijanom Mišerdom Bajić, savjeticom za europske integracije za Grad Kaštela, DVD Kaštel Gomilica je dana 23.11.2019. godine iskoristio ponuđenu mogućnost te izveo vatrogasnu vježbu u utvrdi Kaštilac.

Kaštilac je kaštel splitskih benediktinki iz 1529. godine, nazvan još i Opatičin Kaštel ili kasnije Kaštel Gomilica. Zbog turskih napada koludrice samostana Sv. Arnira podigle su kaštel na svom drevnom imanju u Gomilici. Koludrice su zidale kaštel za svoje kolone, koji su im obrađivali polja. Naselje je bilo opasano zupčastim zidom, opkoljeno morem i obranjeno visokom i uskom kulom, okrunjeno kruništem od sedre na kamenim zupcima. Zupčasti zidovi i kula imaju otvore za topove i puške. Kaštel je bio spojen sa kopnom dugim mostom na lukovima, koji je pred kulom imao drveni mostić.

Najveću popularnost je stekao kao kraljevstvo Bravos za seriju Game of Thrones. Turisti iz cijelog svijeta ga dolaze posjećivati zahvaljujući snimanju serije i popularnost koju ona ima.

S obzirom na to da je riječ o iznimno vrijednom objektu, koji je ujedno i zaštićen kao kulturna baština, potreban je poseban pristup kako bi se minimalizirali štetni učinci vatre i vode, odnosno kako bi se objekt što više očuvao.

Na sjednici Zapovjedništva DVD-a Kaštel Gomilica dogovoreno je da će se vježba izvesti u 2 segmenta. Scenarij vježbe ja zamišljen kao požar stambenog objekta i mogućnost poplavljivanja kule Kaštilac.

Na vježbi su predvidjeli sudjelovanje četiri vatrogasna vozila i jedan vatrogasno-ekološki brod Sv. Florijan, s ukupno dvadeset operativnih vatrogasaca.

Prvi segment vježbe je požar stambenog objekta unutar stare jezgre kule Kaštilac. Požar zahvaća prizemlje i prvi kat samog objekta te mogućnost širenja na krovište i ostale susjedne objekte.

Drugi segment vježbe neovisan je o tijeku događaja iz prvog dijela vježbe, ali  vrlo bitan i interesantan jer zbog položaja same kule Kaštilac vjerojatnost takvog tipa intervencije je vrlo velika.

Radi se o tome da se u periodu velikih kiša razina mora oko kule Kaštilac značajno podiže te dolazi do prodora u stambene objekte.

Dojavu o prvom segmentu  intervencije dobiva operativna postrojba DVD-a Kaštel Gomilica, te po dojavi izlazi sa dva vozila. Dolaskom na samo mjesto intervencije , zapovjednik nakon izviđanja izdaje zapovjed da se ide sa dva mlaza na sam objekat, jedan sa unutarnjom navalom, a drugi za hlađenje samog objekta s vanjske strane. Zapovjednik navalne grupe tijekom gašenja i pretraživanja objekta uočava te izvještava zapovjednika intervencije da je pronađena ozlijeđena osoba u potkrovlju. Zapovjednik po primanju informacije zatražuje od DVD-a Kaštel Gomilica da se uputi još jedno vozilo sa timom za spašavanje (visine i dubine).

Kako je sama intervencija na nepristupačnom mjestu jer se nalazi u staroj gradskoj kuli, koja je okružena morem i ima samo jedan prilaz sa kopna sjevernom stranom mosta, zatražena je i pomoć vatrogasnog broda Sv. Florijan kako bi se kula zaštitila i sa  morske strane te da se  požar ne bi proširio na krovište susjednih objekata.

Po dojavi o drugom segmentu vježbe, odnosno dojavi o mogućnosti poplave kule Kaštilac zatražen je tim vatrogasaca za obranu od poplava koji su upućeni na samo mjesto intervencije unutar kule Kaštilac. Tim za obranu od poplava i ispumpavanje opremljen je sa vatrogasnim muljnim pumpama te agregatima u slučaju nestanka električne energije. U samoj vježbi vatrogasci su prezentirati ispumpavanje jednog objekta korištenjem pumpi kapaciteta 500 l/min i agregata od 5 kw.

Sama vježba je zamišljena  i izvedena u situaciji koja je vrlo lako moguća. Prezentirano je gašenje požara unutarnjom vanjskom navalom, korištenje vatrogasnog broda s morske strane, spašavanje unesrećene osobe i obrana od poplavljenih objekata u samoj kuli Kaštilac.

DVD Kaštel Gomilica pokazao je kako posjeduje adekvatnu opremu i ljudstvo te još jedanput učvrstio svoju snagu i spremnost za zaštitu ljudi, objekata te kulturnog dobra.

 

Tomislav Vidić, mag.iur.

Galerija fotografija