Sudjelovanje u međunarodnoj vježbi zaštite Jadrana „Adriatic 2018“

Sudjelovanje u međunarodnoj vježbi zaštite Jadrana „Adriatic 2018“

Međunarodna vježba zaštite Jadrana - Adriatic 2018

Od 21.-25. svibnja 2018. godine sudjelovali smo u međunarodnoj vježbi zaštite Jadrana „Adriatic 2018“ u okviru međunarodnog projekta „Full Scale Civil Protection Exercise – ADRIATIC 2018”  na Splitskom akvatoriju, najvećim dijelom u Kaštelanskom zaljevu.

Vježbu je organiziralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Upravom zaštite i spašavanje Republike Slovenije i Ministarstvo unutarnjih poslova, Upravom za izvanredne situacije Republike Crne Gore.

Cilj vježbe bio je provjera sustava traganja i spašavanja, zaštite mora od onečišćenja, te protupožarnog djelovanja brodovima, povećanja stupnja pripravnosti i dodatnog skraćivanja rokova odgovora u slučaju incidenta na moru. Posebnost ove vježbe se odnosi na situacije kad Nacionalna nadležna tijela zbog trenutnog nedostatka ljudstva i tehnike treba aktivirati raspoloživi mehanizam Europske unije (međunarodna pomoć), kao učinkovit odgovor na onečišćenje morskog okoliša velikog razmjera.

U vježbi „Adriatic 2018“sudjelovali smo sa eco – brodicom „Sveti Florijan“, brodicom „Sveti Jeronim“, gliserom za  brzo i učinkovito razvlačenje brana i brodom „Vela Luka“ koji je plovio u neposrednoj blizini kako bi pružili eventualnu pomoć sudionicima. Osim, sa navedene četri brodice u vježbi smo koristili brane za spriječavanje onečišćenja i skimere za skupljanje onečišćenja, te sudjelovali u radu Županijskog operativnog centra u Divuljama.

Od strane odgovornih osoba, iskusne posade naših brodica Sveti Florijan i Sveti Jeronim pohvaljene su za izvršene zadaće, kao i  za formacije koje su izvedene s branama na moru (formacija „U“; „O“ i „J“)

 

Pogledajte video:

 

Pogledajte galeriju fotografija: